Prava ljubav limuna i šlaga

Treba nam 3×20 kakao maslac keksa (ako dječica pojedu koji keks do početka pravljenja, onda zamjenite one koji vam nedostaju sa nekim drugim ) jer radimo tri reda „kore“ od keksa: donji, kao fundament, srednji i gornji.

Limun krema – sastojci:

 • 300 ml vode
 • 2 žutanjka
 • 200 g šećera
 • 1 puding od vanilije
 • 120 g finog maslaca (ne onog za kolače, nego nekog finog za mazanje)
 • 120 ml limunovog soka

Limun krema- izrada: 150 ml i šećer staviti da na štednjak i pusiti da uskuha. Za to vrijeme budite u blizini i u maloj plastičnoj zdjelici pomješajte puding, žutanjke i 150 ml vode. Kada voda sa šećerom uskuha, dodajte ovu smjesu sa pudingom, smanjite temperaturu i pažljivo umješajte u vodu. Povećajte temperaturu i pustite da jednom zakuha. Skinite sa vatre i pustite 10 minuta da se malo prohladi. U to vrijeme izrežite maslac na komadiće i mikserom ga umješajte u puding-vodu-kremu. Kada se maslac potpuno otopi dodajte limunov sok i pjenjačom pažljivo promiješati.

Šlag: 400 ml šlaga dobro istuči i staviti u hladnjak da tu stoji do upotrebe.

 

Krajnja Izrada:

 1. Staviti prvi red od 20 keksa u tepsiju.
 2. Na te kekse uliti puding kremu. Radite to pomalo sa žlicom jer je moguće da je krema još dosta rijetka. Ako je prerijetka umiješajte malo želatine. Ako nije onda nastavite sa polaganim raspoređivanjem kreme sa žlicom.
 3. Kada se ova krema stisne, a trebati će joj sigurno nekoliko sati ( ja sam ostavila da stoji preko noći) stavite na nju sljedećih 20 keksa
 4. Na ove kekse stavite istučeni šlag.
 5. Ostalih 20 keksica posložite po šlagu i ostavite da stoji nekoliko sati.

Kolač je gotov kada zadnji red keksica nije ni pretvrd ni premekan. Napravite mali test… probajte na jednom kutu kolača.. ili na dva… ili tri.. ili ako imate pokusne “kuniće” pustite njih…. 😀

 

To je to! Dobar tek!

 

Be the first to comment

Leave a Reply